IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

0608_mexico_valget_2006_protester.jpg

pil Foto: www.amlo.org.mx

Polarisering og motstand i Mexico

En «sivil motstandsbevegelse» som involverer millioner av mennesker har oppstått i Mexico for å utfordre resultatet etter presidentvalget 2. juli.

linje

Publisert: 07.09.2006

Arbeidere, ungdom, kunstnere, intellektuelle, urbefolkning, bøn-der, fagforeningsaktivister og veteraner fra studentbevegelsen i 1968 har gått sammen om protestene.

De mener at deres kandidat, Andres Manuel Lopez Obrador - kjent som AMLO etter sine initialer - vant valget. Men Felipe Calderon ble erklært som valgets vinner etter fire dager med nyopptelling av stemmene.

Det har vært tre store demonstrasjoner i hovedstaden Mexico City med krav om at stemmene må telles på nytt. De siste to demonstrasjonene samlet over to millioner mennesker - de største protestene i landets historie.

Nå har bevegelsen slått leir sentralt i hovedstaden og nærmest tatt over noen av hovedgatene.

Beviser på at valget ikke har gått riktig for seg er lagt fram, men bevegelsen dreier seg ikke kun om valgfusk. Den er et uttrykk for en økende polarisering i Mexico.

Calderon står for en nyliberal agenda og var den George Bush og de multinasjonale selskapene ønsket seg. AMLO får sin støtte fra arbeidere og fattigfolk.

Da jeg ankom bevegelsens leir, planton, var folk travelt opptatt med provisoriske kjøkken, levende musikk, danseundervisning, en radiostasjon, brytekamper, lekeplasser og fotoutstillinger.

«De siste tjue åra har vi sett nyliberal politikk som øker fattigdommen AMLOs parti, PRD, står for sosial utvikling og slutt på privatisering,» forteller studentene Ivan Saurez og Antonio Hernandez. «Det vi ber om er ikke noe ekstraordinært. Vi vil ha en åpen nytelling, stemme for stemme.»

«Jeg er her fordi jeg vil ha et bedre og annerledes Mexico,» sier revisoren Conrado Saurez Aries, som jobber i offentlig sektor. «Jeg gransker regnskapene til private selskaper og jeg ser at follk blir veldig utbytta. Alle pengene går til transnasjonale selskaper og vi sitter igjen med ingenting. Vi arbeider hardt for svært lave lønninger. Den eneste løsninga nå er at valgresultatet må gjennomgås på nytt. Hvis det viser seg at Calderon er vinneren, ok så aksepterer jeg det, men vi vet alle at det ikke er tilfelle.»

Cristina Saragosa Lomas er en av fagforeningsaktivistene som støtter AMLOs kampanje. «Vi kom hit når AMLO ba fagorganiserte arbeidere om å møte ham,» sier hun. «Han støtter våre kontrakter og våre pensjonsrettigheter. Han vil øke våre lønninger og respektere fagbevegelsens selvstendighet og demokrati.»

«Han er den eneste kandidaten som støtter arbeiderklassen. Arbeidere har ikke fått lønnsøkninger på nærmere 20 år, så nå tjener vi mindre enn foreldrene våre gjorde.»

«I vårt forbund snakker vi om hvordan vi kan bringe bevegelsen framover, men ledelsen har vendt AMLO ryggen. Fagforeningene har vært ganske svake og isolerte i det siste, men denne leiren har gitt oss sjansen til å møtes og diskutere med folk fra andre forbund.»

Lourdes Enrique Cardenas, Rosa Ramirez Paredes og Angeles Obragon representerer den revolusjonære konføderasjonen av landarbeidere.

«Vi vil støtte bevegelsen og vi vil ha en ny opptelling av hver eneste stemme,» sier de. «Valget var fikset. Vi representerer tusenvis av arbeidere fra jordene til fabrikkene som alle støtter AMLO, det er derfor vi er her.»

«Vi vil ha arbeiderrettigheter og økte lønninger - og vi vil at de skal respektere våre stemmer.»

Nå venter folk på om AMLO vil få gjennomslag for en ny opptelling og vinne, men det er lite sannsynlig at Mexicos establishment vil gå med på det.

I mellomtida forsterkes polariseringa. Bevegelsen er ny, men øker sin selvtillit og forsøker å utvikle nye måter å organisere på. AMLO har tapt noe støtte fra fagbevegelsens ledere etter at leiren ble etablert, men støtten nedenfra har aldri vært sterkere. Det er gode muligheter for at denne bevegelsen kan gå lengre enn å kreve nyopptelling - og starte å fremme sine egne, selvstendige krav.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space
space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.