IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

queendom.jpg

Teater

Humor med velrettede spark

Hvordan vil det bli om innvandrerne overtar tv-ruta? Hysterisk morsomt, om vi skal stole på Queendom.

linje

Publisert: 28.01.2006

Integrert som faen!
Norge sett gjennom fem svarte kvinners øyne. Fabrikken, Nedre gate 7/v Blå i Oslo. Spilles 3.- 18. november

Queendom har siden 1999 underholdt med forestillinger som tar opp temaer som rasisme og kvinnespørsmål. De fem kvinnene Asta Busingye Lydersen, Haddy Jatou N´jie, Hannah Wozene Kvam, Isabell Dahlsveen Sterling og Monica Ifejilika «harselerer med alt og alle og ikke minst oss selv», sier de på sine hjemmesider.

Med bakgrunn fra Uganda, Etiopia, Nigeria, Trinidad, Gambia og Norge undrer de fem seg over alt fra bakgrunnen til trønderrocken og latterliggjør den velmenende vestkantfruen.

Blir du regna som nordmann hvis du er svart i Norge? Nei. Hva med å bli akseptert da? Tja, kanskje, men langt fra sikkert. Det enkleste er å bli «en god innvandrer».

Sketsjen til Queendom hvor en svart mann blir kledd opp i typisk norsk habitt, forteller på en humoristisk måte hvordan det kan oppleves å være svart i Norge. Ryggsekk og anorakk i størrelse «oversized» er strålende på hvite nordmenn. Er du svart og kanskje i tillegg muslim, må kleskoden være en annen. Ryggsekken må av, den inneholder sannsynligvis en bombe, og anorakken kan skjule et helt artilleri med sprengstoff. Når han til sist står strippa tilbake i topplua, da er han integrert som faen!

Med overdrivelser og spark (til de som fortjener det) tar Queendom Norge, nordmenn og minoritetene på kornet. Fra scenen sier Asta Busingye Lydersen at en skal sette seg tilbake og nyte forestillingen. Det gjør vi. Og jeg gleder meg i alle fall storartet over at Hege Storhaug fra «Human Rights Service» får så hatten passer. «Med penger fra staten og FrP i lomma», sies det fra scenen mens hijaben rives av og Fatima frigjøres med en drink. Jeg antar at det var noen i salen som satte rødvinen i halsen.

Carl I. får også gjennomgå når Haddy Jatou N´jie iført grisenese tar Hagens «jeg har en drøm»-tale.

Onkel Politi

Innvandringspolitikk ble heftig diskutert i forkant av valget 12.september. Kunne vi forvente oss en mer human politikk av de rødgrønne? Så langt er det lite som tyder på det.

Gjennom Queendoms øyne møter vi Karius og Baktus-varianten av to unge innvandrermenn som drømmer om et nytt liv i nord. Det ender like tragisk på scenen som det gjør i virkeligheten. For uten gyldig pass er ikke «landet til Jens» så hyggelig. De ender på gata, og «han som ligner litt på nissen i grunn «er selvfølgelig ikke en godlynt Jon Blund, men Onkel Politi.

Får Erna Solberg det som hun vil, skal integrasjonen måles hvert år. Problemet med integreringsdebatten i Norge er at det i virkeligheten handler om at «de» skal bli mest mulig som «oss». Altså ikke integrering, men assimilering. Hege Storhaug sier rett ut at en vellykket integrering handler om at «de» har tilpasset seg det norske, frie og demokratiske samfunnet vi lever i. For «de» er dette selvsagt helt ukjente begreper.

Queendom krever retten til å definere seg selv og sin egen identitet. Det er ikke alltid lett i et Norge som tilsynelatende bare prater antirasime og kvinnesak. Alle fem er fantastiske som skuespillere, humorister og sangere. Haddy Jatou N´jie synger «I will name my self» så en får gåsehud.

Dette stykket er det beste jeg har sett av Queendom, de har flere velrettede spark enn tidligere. Jeg gleder meg allerede til neste gang, som forhåpentligvis har enda flere skarpe parodier og godt plasserte spark.

Monica Nkechi Okpe


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.