IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Svar til Jan Roger Ljønes

I forrige nummer av Gnisten kritiserer Jan Roger Ljønes lederen i Gnistens første nummer for ikke å ta opp arbeiderklassens rolle når det gjelder krigsmotstand. IS satser bare på demonstrasjoner, hevder Ljønes.

linje

Publisert: 24.10.2004

Det er ikke vanskelig på et generelt nivå å være enig i at arbeiderklassen er den viktigste sosiale krafta for samfunnsendring og derfor utgjør den viktigste krafta i kampen mot krig. Men det trengs en konkret vurdering også, ikke bare generelle argumenter om arbeiderklassens muligheter på grunn av sin stilling i produksjonen. Ljønes skriver selv at demonstrasjoner bare er begynnelsen på en bevegelse. Det er jeg enig i, og nettopp derfor må det viktigste i dag være å få antikrigsbevegelsen på beina igjen.

Siden Bush proklamerte sin «seier» i Irak i mai i fjor, har antikrigsbevegelsen i stor grad ligget nede. Det har riktignok vært antikrigsdemonstrasjoner, men det har likevel vært veldig små sammenlignet med de fantastiske demonstrtasjonene 15. februar 2003. Vi må huske på at demonstrasjoner tross alt er noe av den «letteste» krigsmotstanden folk kan delta i, noe helt annet er det å legge ned arbeidet i protest mot krig og okkupasjon. Det krever et helt annet nivå på arbeiderklassens kampevne og bevissthet enn det vi har sett i Norge til nå.

IS forsøker å gripe tak i det vi i mye større grad kan gjøre noe med, nemlig å bidra til gjenoppbyggingen av antikrigsbevegelsen. Ja, det betyr blant annet demonstrasjoner, og den første kommer 23. oktober i Oslo. Noe av hensikten bak en mer permanent bevegelse er at det kan bety større grad av forpliktelse og kontinuitet som igjen betyr større muligheter til å diskutere politikk. IS argumenterer i fagbevegelsen og i andre fora for viktigheten av at arbeidere deltar på f.eks. ESF i London der nettopp spørsmålet om krigsmotstand blir en viktig debatt.

Jeg vet ikke helt hva Ljønes hadde tenkt seg. IS er en bitteliten organisasjon, og i den grad vi kan satse på noe, må det være på noe som det er realistisk å få til. Både ut fra organisasjonens størrelse og innflytelse og ut fra den politiske situasjonen i landet.

Vi kan alle ønske oss en situasjon der en eller flere arbeidergrupper legger ned arbeidet i protest mot Bondevikregjeringas støtte til okkupasjonen av Irak, eller på annen måte fysisk forsøker å hindre norsk okkupasjonsdeltakelse. Men vi er ikke der.

En helt annen ting er at Gnisten kan og bør presentere en teoriartikkel om arbeiderklassens og fagbevegelsens rolle og muligheter mer prinsippielt, og på den måten forfekte de idéer Ljønes etterlyser. Men en analyse av arbeiderbevegelsens muligheter til å svekke Bush og Bondevik i Gnistens lederartikkel i første nummer hadde vært å skyte over mål. Heller ikke vi kan trylle fram en streikebevegelse.

Bjørn Østby


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Kommentar [113] Skrevet av: Eivind

26.10.2004

ForumRe: Svar til Jan Roger Ljønes

Hei dere artigskruer, hvorfor skriver dere svarene på innlegga et helt annet sted enn innlegga står? Det er jo aldeles umulig å finne igjen det innlegget du svarer på!

Hvis dere absolutt må gjøre det, så hadde det iallfall vært fint hvis dere setter på en liten link så en stakkars liten fanken kan se hva som diskuteres!

eivind


Kommentar [117] Skrevet av: kjersti

28.10.2004

ForumRe: Svar til Jan Roger Ljønes

Siden det står som leserbrev i bladet så ville jeg ha det som egen artikkel på nettet også. Jeg kan selvfølgelig legge inn en link tilbake til det opprinnelige innlegget også, ikke bare fra det til svaret her, fra nå av.

Kjersti


Kommentar [118] Skrevet av: kjersti

29.10.2004

ForumRe: Svar til Jan Roger Ljønes

Nå har jeg lagt inn en link til det første innlegget, i ingressen. Gjør det det lettere å følge diskusjonen? Kjersti


Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.